Sitemap

Als sitemap rsp. Site Map , meer zelden ook: Page Overview , is de volledige hiërarchisch gestructureerde weergave van alle afzonderlijke documenten ( webpagina’s ) van een website of een website (paginastructuur). Idealiter geeft de sitemap ook de hiërarchische koppelingsstructuren van de pagina’s weer. Het dient als een analyse- en planningstool.

Een sitemap kan ook worden verstrekt door de exploitanten van een website om bezoekers een overzicht te geven van de omvang en structuur van een website. In het geval van zeer uitgebreide internetverschijningen, is het niet langer mogelijk om alle afzonderlijke documenten in de sitemap weer te geven, zodat de presentatie van de hiërarchische structuur beperkt is.

Sitemaps hebben een essentiële functie voor zoekmachineoptimalisatie .

Afbakening

De sitemap moet niet worden verward met een inhoudsopgave . De inhoudsopgave geeft aan welke onderwerpen op de website zijn opgenomen. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs te worden gedekt door afzonderlijke documenten, omdat een enkele pagina verschillende onderwerpen kan bevatten. Ook mag de sitemap niet worden verward met een index (bijvoorbeeld alfabetisch geordend) . De grenzen tussen deze gebieden kunnen echter vloeiend zijn.

Voor- en nadelen

Sitemaps zijn een effectief middel voor zoekmachineoptimalisatie , omdat ze ervoor zorgen dat alle pagina’s van een website toegankelijk zijn. Dit is met name relevant als delen van de pagina worden gegenereerd, bijvoorbeeld met Adobe Flash- of JavaScript- menu’s, dat wil zeggen barrières hebben .

Bovendien volgen veel zoekmachines meestal slechts een bepaald aantal links binnen een website, zodat een sitemap met zeer uitgebreide webpresence mogelijk alleen nodig is voor zoekmachines om alle pagina’s van een website te kunnen vastleggen.

In termen van gebruikersvriendelijkheid van een website verdient een goed gestructureerde en duidelijke navigatie in het algemeen de voorkeur boven een sitemap. Zelfs via een interne zoekopdracht binnen een website, vindt een bezoeker meestal sneller waarnaar hij op zoek is; In ruil daarvoor krijgt de webmaster administratieve overhead voor een sitemap.

Technisch

De sitemap is meestal net zo goed een elektronisch document als de andere documenten die erin worden gepresenteerd. Je hoogste niveau is meestal de navigatiebalk .

Webpagina’s zijn vaak een (statisch) HTML- bestand of een dynamische pagina die wordt gegenereerd, bijvoorbeeld door een inhoudbeheersysteem of wiki op basis van alle pagina’s die door de auteur zijn gemaakt wanneer deze wordt aangeroepen.

Sitemaps voor zoekmachines

→ Hoofdartikel : protocol voor sitemaps

Het idee van een machineleesbare sitemap (bijvoorbeeld voor zoekmachines ) leidt tot het sitemaps-protocol , dat URL’s van webpagina’s bevat, waaronder enkele metadata ( laatste update , frequentie van verandering , relevantie , relatie met andere URL’s van de website , …). Zulke sitemaps laten zoekmachines toe, bijvoorbeeld doorzoekbaarheid van websites.

Literatuur

  • Jesse James Garrett: De elementen van gebruikerservaring: gebruikersgericht ontwerp voor het web . New Riders, Indianapolis 2003, ISBN 0-7357-1202-6 .

Webkoppelingen

  • Officiële website over sitemaps standaard (duits)
  • Linkcatalog over sitemap op dmoztools.net (voorheen DMOZ )
  • een gratis programma dat kan worden gebruikt om sitemaps voor zoekmachines te bouwen
  • Blogpost voor het maken en integreren van sitemaps voor uw eigen startpagina

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.